nadciśnienie - czego nie jeść
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce i na świecie. Większość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej “małej czarnej”. Co jednak, jeśli chorujemy na nadciśnienie? Temat wpływu kawy na wartości ciśnienia krwi wciąż budzi duże kontrowersje i jest przedmiotem dyskusji. Jak jest naprawdę? Czy kawa podnosi ciśnienie i jest przeciwskazana u osób z nadciśnieniem? Zapytaliśmy dr hab. n. med. Marcina Wełnickiego, specjalistę chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej, Adiunkta III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Zdrowy styl życia i odpowiednia dieta to nieodłączne elementy profilaktyki i leczenia nadciśnienia tętniczego. Istnieje lista produktów, których należy szczególnie unikać. Dużo się mówi o szkodliwości czerwonego mięsa. Czy rzeczywiście ma wpływ na wzrost ciśnienia krwi? Wyjaśniamy. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr hab. n. med. Marcinem Wełnickim, specjalistą chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej, adiunktem III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.